Bookmark and Share

Hiljentymisen käytännöstä

Hesykasmia käsittelevässä artikkelissa kirjoitin: "Meillä suomalaisilla hiljentyminen tulee jo äidinmaidon kanssa. Saunominen, sienestäminen, marjojen keruu ja talviset hiihtomatkatkat antavat meille mahdollisuuden pysähtyä ja rauhoittua. Kansansanonta "Jos ei luonto muuta opeta, ni ainaki hiljaa käymää" tarkoittaa ehkä myös luonnon keskellä hiljentymistä. Kesämökille meno katkaisee myös arkisen vauhdin. Nämä meidän kansalliset rauhoittumistapamme antavat hyvät puitteet Ortodoksiselle hiljentymisperinteelle, joka tavallaan jatkaa siitä mihin marjamatka päättyy".

Fyysinen rentoutuminen on kehon 'hiljentämistä', jolla on suora vaikutus 'mielen', ajatusten ja tunteiden, hiljentymiseen. Voimme aina rentoutua enemmän! Kehon hiljentymisessä voivat auttaa esimerkiksi jooga-asanat, Tai Chi ja muut siihen tähtäävät opit, joihin fyysinen rentoutuminen kuuluu mukaan. Myös fyysisellä toiminnalla, työllä ja rasituksella, joiden seurauksena keho tarvitsee lepoa, on rentouttava vaikutus, niinkuin myös saunomisella.

Ortodoksisessa käytännössä ja Jumalanpalveluksessa yksi fyysiseltä näyttävä toiminta on prostraatiot, joihin liittyy runsaasti 'symbolismia'. Prostraatiot tehdään siten, että jalat yhdessä, polvet hieman koukussa pudotaan kevyesti lattialle käsien varaan asettamalla kädet sopivalle etäisyydelle polvista (polvien koskettaessa lattiaa käsien jälkeen). Tästä asennosta voi helposti päästä takaisin seisomaan sen jälkeen kun pää on kevyesti koskettanut lattiaa. Joissakin luostareissa tehdään prostraatio siten, että koko keho koskettaa lattiaa. Luostarikäytännössä prostraatioita tehdään lukuisa määrä, jopa 1000 kertaa païvässä. Prostraatioista on omat määräyksensä, niitä ei tehdä kaikkina päivinä.

Silloin kun ei käytetä prostraatioita niiden tilalla ovat syvät kumarrukset. Kumarrukset tehdään siten, että ristinmerkin tekemisen jälkeen jalat yhdessä ja suorina taivutetaan ylävartalo samalla kun oikea käsi ojennetaan lattiaa kohti tai lattiaan asti.

Muina aikoina ristinmerkkiä tehdessämme teemme päänkumarruksen. Kaikkien kumarrusten kreikankielinen nimi on 'metanoia'. Se merkitsee ja symbolisoi kumarruksissa mielenmuutosta. Mielenmuutos on se, jota usein sanotaan kääntymiseksi. Se tarkoittaa, että meidän sielumme ja kehomme kääntyvät oman itsemme ajatusten, tunteitten ja kehon tavanomaisista asennoista, asenteista ja muista tavoista, kohti Jumalaa, yhteyttä Häneen ja Hänen tahtonsa tekemistä oman itsekkään tahtomme asemesta - tämä tunnetaan usein 'nöyrtymisenä'. Prostraatiot ja kumarrukset kuvaavat itsen kuolemaa ja niistä takaisin tuleminen uudelleensyntymistä.

© Reijo Oksanen 2007-2010

Jumalanäiti ja Poika

St. Mary and Jesus

Jumalanäiti ja Poika